התעללות בזקנים
אוכלוסיית המבוגרים הינה ''יעד'' להתעללות. התופעה רחבה וכוללת קשת של מצבים החל באירועים פליליים ואלימים של תקיפת זקנים וכלה במצבים של הזנחה ,העלבה ופגיעות מילוליות.
לשון החוק
חוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ''א-1991
1. הגדרות
בחוק זה -
''בית משפט'' - בית משפט השלום, בית המשפט לעניני משפחה, וכן בית דין דתי לגבי צדדים שבענינם הוא מוסמך לדון;
''בן זוג'' - לרבות ידוע בציבור; ''בן משפחה'' - לרבות מי שהיה בן משפחה בעבר, והוא אחד מאלה:
(1) בן זוג, הורה או בן זוג של הורה, הורה של בן זוג או בן זוגו של ההורה, סב או סבתא, צאצא או צאצא של בן זוג, אח או אחות, גיס או גיסה, דוד או דודה, אחיין או אחיינית;
(2) מי שאחראי לצרכי מחייתו, בריאותו, חינוכו או שלומו של קטין או חסר ישע, המתגורר עמו, וקטין או חסר ישע המתגורר עם מי שאחראי עליו כאמור;
''חסר ישע'' - כהגדרתו בסעיף 368א לחוק העונשין, התשל''ז-1977;
''קטין'' - כהגדרתו בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ''ב-1962.
''פקיד סעד'' - מי שמונה לכך על פי דין.
2. צו הגנה
(א) בית המשפט רשאי לתת צו האוסר על אדם לעשות את אלה כולם או מקצתם או לקבוע להם תנאים (להלן - צו הגנה):
(1) להיכנס לדירה בה מתגורר בן משפחתו או להימצא בתחום מרחק מסויים מאותה דירה, והוא אף אם יש לו זכות כלשהי בה;
(2) להטריד את בן משפחתו בכל דרך ובכל מקום;
(3) לפעול בכל דרך המונעת או המקשה על שימוש בנכס המשמש כדין את בן משפחתו, והוא אף אם יש לו זכות כלשהי בנכס; לשאת או להחזיק נשק
(ב) צו הגנה יכול שיכיל גם דרישה לערובה הן לקיומו והן להתנהגות טובה, או כל הוראה אחרת הדרושה, לדעת בית המשפט, להבטחת שלומו ובטחונו של בן משפחה, ויכול שיכיל גם הוראות בדבר הסידורים הנדרשים כתוצאה ממתן הצו.
(ג) תנאי הערובה כאמור בסעיף קטן (ב), לרבות חילוטה, יפורטו בצו ההגנה.
(ד)-(ו) בוטלו.
3. בקשה למתן צו הגנה והתנאים לנתינתו
לבקשת בן משפחה, היועץ המשפטי לממשלה או נציגו, או פקיד סעד שהתמנה על פי חוק הנוער (טיפול והשגחה), התש''ך-1960, רשאי בית המשפט לתת צו הגנה מפני אדם אם ראה כי נתקיים אחד מאלה:
(1) בסמוך לפני הגשת הבקשה נהג באלימות בבן משפחתו, ביצע בו עבירת מין;
(2) התנהגותו נותנת בסיס סביר להניח כי הוא מהווה סכנה גופנית ממשית לבן משפחתו או שהוא עלול לבצע בו עבירת מין; לענין סעיף זה, ''עבירת מין'' - עבירה לפי סימן ה' בפרק י' לחוק העונשין, התשל''ז-1977.
4. סדרי דין
(א) בית המשפט רשאי לתת צו הגנה במעמד צד אחד; ניתן צו במעמד צד אחד יתקיים הדיון בנוכחות שני הצדדים בהקדם האפשרי ולא יאוחר משבעה ימים מיום מתן הצו.
(ב) נקבע דיון כאמור בסעיף קטן (א), רשאי בית המשפט להאריך את תקפו של הצו כאמור בסעיף 5, לבטלו או להכניס בו שינויים, אף אם מי שמחוייב בצו לא התייצב לדיון.
5. תקופת תוקף
תקפו של צו הגנה לא יעלה על שלושה חדשים; בית המשפט רשאי להאריך את תקפו של הצו מפעם לפעם, ובלבד שהתקופה הכוללת לא תעלה על ששה חדשים
6. תסקיר
לצורך הליך על פי סעיף 4(ב) רשאי בית המשפט לצוות על פקיד סעד להכין תסקיר בכתב עד למועד שיקבע בכל דבר הקשור למתן צו הגנה, והוראות חוק הסעד (סדרי דין בעניני קטינים, חולי נפש ונעדרים), התשט''ו-1955, יחולו בשינויים המחוייבים על הכנתו, אף אם התסקיר נתבקש לגבי מי שאינו כלול בחוק האמור.
7. הפרת צו
(א) הוגשה בקשה לבית המשפט בשל הפרת צו הגנה או נעצר אדם כאמרו בסעיף קטן (ב), ידון בית המשפט בבבקשה על פקודת בזיון בית המשפט.
(ב) הוגשה תלונה במשטרה על הפרת צו הגנה הכולל איסור לפי סעיף 2(א)(1), רשאי שוטר לעצור את המפר;
(ג) לא תהיה זו הגנה טובה למי שהפר צו הגנה שבני משפחתו לא עמדו על קיומו או על הפעלת הוראות החוק בשל הפרתו.
8. דיני ראיות
בהליך על פי חוק זה לא יחולו הוראות סעיפים 3 ו-4 לפקודת הראיות (נוסח חדש), התשל''א-1971.
9. דרכי המצאה
כתבי בית-דין וצווים על פי חוק זה יומצאו על ידי פקיד בית המשפט, או על ידי מי שהוסמך בכתב בידי בית המשפט או מנהל בתי המשפט; ואולם לא יוסמך לכך בן משפחתו של צד בהליך או כל אדם מטעמו, למעט עורך דינו אם זה הסכים לכך.
10. סמכות
בהליך על פי חוק זה לא תישמע טענה כי בית המשפט לא מנוע מלדון או מלתת סעד בענין, מחמת שהוא מתברר בהליך אחר או מחמת שבן משפחה היתנה על זכותו על פי חוק זה או מחמת סיבה אחרת.
11. הוצאות ופיצויים בפניית סרק
דחה בית המשפט בקשה למתן צו הגנה וקבע כי היא קנטרנית, רשאי הוא להטיל על מי שביקש צו הגנה את אלה או חלק מהם:
(1) הוצאות לטובת המדינה ולצד שנפגע, בשיעור שימצא לנכון;
(2) פיצוי נאות למי שנפגע מהגשת הבקשה.
12. שמירת דינים
הוראות חוק זה באות להוסיף על הוראות כל דין ולא לגרוע מהן.
13. ביצוע ותקנות
שר המשפטים ממונה על ביצוע חוק זה והוא רשאי להתקין תקנות בכל הנוגע לביצועו.
14. (שולב בחוק הנוער (טיפול והשגחה), התש''ך-1960).
15. (שולב בחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב), התשמ''ב-1982).
16. תחילה
תחילתו של חוק זה תשעים ימים מיום פרסומו.
חוק ההגנה על חוסים, תשכ''ו-1966
פרק א': פרשנות
1. הגדרות
בחוק זה -
''אחראי לחוסה'' - הורה, לרבות הורה חורג, מאמץ, אפוטרופוס או מי שהחוסה נמצא במשמורתו או בהשגחתו, או מי שהחוסה נתון באותה שעה להשפעתו;
''בית-משפט'' - בית-משפט שלום;
''חוסה'' - קטין שלא מלאו לו 14 שנה או מי שמפאת נכות, ליקוי בשכלו או זקנה אינו מסוגל לדאוג לצורכי חייו;
''מעון'' - כמשמעותו בחוק הפיקוח על מעונות, תשכ''ה-1965;
''פקיד סעד'' - עובד סוציאלי כהגדרתו בחוק העובדים הסוציאליים, התשנ''ו-1996,
פרק ב': הגנה מפני ניצול
2. ניצול
אחראי לחוסה העושה אחד הדברים המנויים להלן בנסיבות העלולות לפגוע בשלומו הגופני או הנפשי של החוסה, דינו - מאסר חודש אחד או קנס חמש מאות לירות;
1. גורם או מניח שהחוסה יימצא, עמו או בלעדיו, ברשות הרבים או במקום הפתוח לציבור, באופן שיש בו כדי להסב תשומת-לב הציבור לעניין שהאחראי מעוניין בו, ובכלל זה קבלת נדבות;
2. גורם או מניח שהחוסה יימצא, עמו או בלעדיו, בכל מקום שהוא, באופן שיש בו כדי להפעיל לחץ על אדם או מוסד לעשות מעשה או לחדול ממעשה, ובכלל זה לחץ לקבל ממנו חוסה לטיפול.
3. העברת החוסה מרשות האחראי לו
(א) היה קצין משטרה סבור שאדם פלוני עובר עבירה לפי סעיף 2, רשאי הוא לנקוט כל האמצעים הדרושים, לדעתו, להעברת החוסה למקום-מגוריו, או, בהתייעצות עם פקיד סעד, למקום מתאים אחר.
(ב) הועבר חוסה למקום שהוא מחוץ לרשותו של האחראי לחוסה, לא יוחזק בו יותר משבוע לימים אלא באישור בית-משפט.
פרק ג': הגנה על שלומו של חוסה
4. העדר טיפול ראוי
היה פקיד סעד סבור, כי שלומו הגופני או הנפשי של חוסה בגיר נפגע, או עלול להיפגע, פגיעה חמורה מהעדר טיפול ראוי, וכי למניעת הסכנה יש צורך בהוראת בית-משפט, משום שאין החוסה או האחראי עליו מסכימים לטיפול הדרוש, רשאי הוא לפנות לבית המשפט בבקשה ליתן הוראות לעניין זה.
5. סמכות בית המשפט
הוגשה בקשה לפי סעיף 4, ישמע בית המשפט את פקיד הסעד ואת האחראי לחוסה ואת החוסה אם הוא מסוגל להבין בעניין, ואם ראה טעם לבקשה, רשאי הוא ליתן כל הוראה הנראית לו דרושה לשמירת שלומו הגופני והנפשי של החוסה.
6. סייג לכפיית טיפול
לא יורה בית המשפט על טיפול רפואי בניגוד לרצונו של חוסה בגיר, אלא אם היה החוסה לקוי בשכלו או שהוא מתנגד לטיפול מטעמים לא-סבירים.
7. העברת החוסה מרשות האחראי לו
ראה בית המשפט שאין דרך אחרת להבטיח שלומו הגופני או הנפשי של חוסה בגיר אלא בהעברתו למעון או לבית-חולים, יורה לעשות כן לתקופה שלא תעלה על ששה חדשים ובלבד שהעברה לבית-חולים לחולי-נפש תיעשה לפי החוק לטיפול בחולי-נפש, תשט''ו-1955.
8. שינוי החלטות
הוראה שניתנה לפי הסעיפים 5 עד 7 רשאי בית המשפט בכל עת, לפי בקשת החוסה, האחראי לו, פקיד הסעד או כל אדם אחר שההוראה ניתנה לו, לשנותה, לקצר או להאריך תקפה, לחדשה או לבטלה.
9. ערעור
החלטת בית המשפט לפי הסעיפים 5 עד 8, ניתנת לערעור לפני בית-משפט מחוזי, והוא ידון בה בשופט אחד.
10. שמירת דינים אחרים
הסמכויות הנתונות לבית המשפט לפי חוק זה באות להוסיף על סמכויותיו לפי כל דין אחר ולא לגרוע מהן.
11. הוצאה לפועל
החלטות של בית המשפט לפי פרק זה יוצאו לפועל על ידי פקיד-סעד, אם לא הורה בית המשפט על דרך אחרת; אולם לא ישתמש פקיד הסעד בכוח לביצוע החלטות בית המשפט, אלא באמצעות המשטרה.
12. סמכויות לפי חוק הסעד
פקיד-סעד הפועל לפי פרק זה רשאי להשתמש בסמכויות לפי סעיף 3 לחוק הסעד (סדרי-דין בענייני קטינים, חולי-נפש ונעדרים) תשט''ו-1955, אף שלא נצטווה על ידי בית המשפט.
13. סודיות
פקיד-סעד שהגיעה אליו ידיעה אגב חקירה ישמרנה בסוד ולא יגלנה אלא במידה שיש צורך בכך לשם ביצוע חוק זה או חוק אחר והתקנות לפיהם.
14. עבירות ועונשין
(א) המפריע לפקיד-סעד או לכל אדם אחר שהוטלה עליו חובה לפי פרק זה למלא תפקידם, דינו - מאסר שלושה חדשים או קנס חמש מאות לירות.
(ב) מי שלא קיים הוראת בית המשפט לפי פרק זה, דינו מאסר שלושה חדשים או קנס חמש מאות לירות, אולם בית המשפט רשאי להחליט שלא ישא הנאשם בעונשו, כולו או מקצתו, אלא אם לא קיים החלטת בית המשפט תוך התקופה שיקבע.
פרק ד': ביצוע
15. ביצוע ותקנות
שר הסעד ממונה על ביצוע חוק זה ורשאי להתקין תקנות לביצועו, והוא ימנה לעניין חוק זה פקיד-סעד ראשי ופקידי-סעד אשר יפעלו לפי הנחיותיו של פקיד-סעד ראשי, בדרך כלל או לעניין מסוים; חלק פקיד-סעד על ההנחיות לעניין מסוים, ישוב פקיד הסעד הראשי ויכריע בדבר לאחר שקיים התייעצות בעניין זה עם פקיד הסעד ועם גופים אחרים שמצא לנכון.
תקנות בתי המשפט (סדרי דין לדיון בבקשות לפי חוק ההגנה על חוסים), התשן - 1990
בתוקף סמכותי לפי סעיף 108 לחוק בתי המשפט (נוסח משולב), התשמ''ד - 1984, ושאר הסמכויות הנתונות לי לפי כל דין, אני מתקין תקנות אלה:
1. הגדרות
בתקנות אלה -
''החוק'' - חוק ההגנה על חוסים, התשכ''ו - 1966;
''בקשה'' - בקשה לבית המשפט לפי סעיף 4 או 8 לחוק;
''חוסה'', ''אחראי לחוסה'', ''פקיד סעד'' - כהגדרתם בחוק;
''תקנות סדר הדין'' - תקנות סדר הדין האזרחי, התשמ''ד - 1984; ''תסקיר'' ו''חקירה'' - כמשמעותם בסעיפים 2 ו- 3 לחוק הסעד (סדרי דין בעניני קטינים, חולי נפש ונעדרים), התשט''ו - 1955;
''טופס'' - טופס שנוסחו ניתן בתוספת.
2. הגשת בקשה
(א) בקשה תוגש לבית משפט השלום שבאזור שיפוטו מתגורר החוסה או נמצא בו אותה שעה, אולם פקיד הסעד רשאי להגיש את הבקשה לבית משפט אחר אם לדעתו יהיה זה לטובת החוסה.
(ב) בקשה לפי סעיף 4 לחוק תהא ערוכה לפי טופס 1 ובקשה לפי סעיף 8 לחוק - לפי טופס 2.
3. המשיבים בבקשה
(א) המשיבים בבקשה לפי סעיף 4 יהיו החוסה והאחראי לו.
(ב) הוגשה בקשה לפי סעיף 8 בידי החוסה או האחראי לו, יהיה פקיד סעד משיב לבקשה.
(ג) הוגשה בקשה לפי סעיף 8 בידי פקיד הסעד, יהיה החוסה או האחראי לו משיב לבקשה.
(ד) ראה בית המשפט כי יהיה זה לטובת החוסה, רשאי הוא להורות שהחוסה לא יצויין כמשיב.
(ה) לא נמצא אחראי לחוסה, או שהאחראי לו הוא פסול-דין או חסוי כמשמעותו בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ''ב - 1962 - יצויין הדבר בבקשה.
(ו) התקיימו הנסיבות האמורות בתקנות משנה (ד) ו-(ה), רשאי בית המשפט לשמוע את הבקשה ללא משיב או למנות לחוסה אפוטרופוס לדין שיהיה המשיב בבקשה.
(ז) בית המשפט רשאי, מנימוקים שיירשמו, להורות על המצאת עותק מהבקשה גם לאדם שאיננו משיב זה.
4. נספחים לבקשה
(א) פקיד סעד המגיש בקשה יצרף אליה תסקיר בכתב, לאחר שערך חקירה בענין החוסה; התסקיר יהא ערוך לפי טופס 3 ויכלול ידיעות מלאות, ככל האפשר, הדרושות לתמיכה בבקשה.
(ב) ראה פקיד הסעד לנכון, רשאי הוא לצרף לתסקיר מסמכים הנוגעים לענין.
(ג) היתה הבקשה להורות על ביצוע ניתוח או על נקיטת אמצעים רפואיים אחרים, תצורף לבקשה תעודת רופא בדבר מצב בריאותו של החוסה.
5. המצאת מסמכים
המצאת בקשה וכתבי בית-דין אחרים יכול שתיעשה בידי פקיד סעד.
6. קביעת מועד הדיון
הוגשה בקשה, ייקבע מועד לשמיעתה שיהיה בתוך שבעה ימים מיום ההגשה, אלא אם כן הורה בית המשפט הוראה אחרת; לא הסתיים הדיון ביום שנקבע, ימשיך בית המשפט בדיון מיום ליום ברציפות, זולת אם הורה אחרת מטעמים מיוחדים שיירשמו.
7. אי התייצבות המשיבים
(א) לא התייצבו החוסה או האחראי לדיון בבקשה, רשאי בית המשפט לצוות על התייצבותם או על הבאתם וכן רשאי הוא לדון שלא בנוכחותם, ובלבד שהוכח לו כי נמסרה להם הודעה כראוי.
(ב) ציווה בית המשפט על הבאת החוסה או האחראי לו, רשאי הוא לצוות שההוראה תבוצע בידי פקיד סעד ושאם יהיה צורך בשימוש בכוח לשם ביצועה - שהיא תבוצע באמצעות המשטרה.
8. הסברת הבקשה
בית המשפט יסביר לחוסה ולאחראי לו את תוכן הבקשה וישמע את עמדתם לגביה.
9. השלמת כתבי בי-דין
בית המשפט רשאי להורות לבעל דין להשלים כתב בי-דין שהגיש לו.
10. אי המצאת החלטה
(א) החליט בית המשפט בבקשה, רשאי הוא להורות, מנימוקים שיירשמו, כי ההחלטה לא תומצא לחוסה או לאחראי לו.
(ב) הורה בית המשפט כאמור בתקנת משנה (א), ניתן יהיה להוציא לפועל את ההחלטה גם אם לא הומצאה.
11. ערעור
(א) ערעור על החלטתו של בית משפט בבקשה יוגש, בתוך עשרה ימים מיום שניתנה ההחלטה, לבית המשפט המחוזי שבאזור שיפוטו התנהל הדיון בבקשה; המשיבים בערעור יהיו כל מי שהיו צדדים לבקשה ואינם המערערים.
(ב) הערעור יישמע בתוך עשרה ימים מיום הגשתו, זולת אם החליט בית המשפט אחרת מטעמים מיוחדים שיירשמו.
12. סדר הדין
(א) על ערעור יחולו הוראות תקנות 412 עד 415, 447, 449, 450, 453, 454, 45 ו- 459 עד 464 לתקנות סדר הדין.
(ב) בכל ענין שלא נקבע בתקנות אלה רשאי בית המשפט, אם ראה צורך בכך, לנהוג לפי תקנות סדר הדין.
13. צו ביניים
בענין שאינו סובל דיחוי עד למתן החלטתו הסופית של בית המשפט, רשאי פקיד סעד, בכל שלב של הדיון בבקשה ובערעור, להגיש לבית המשפט בקשה למתן צו ביניים.
חוק העונשין תשל''ז 1977
סימן ג': אחריות לשלום אדם
322. אחריות לחסרי ישע
מי שעליו האחריות לאדם שמחמת גילו, מחלתו, ליקויו הרוחני, מעצרו או כל סיבה אחרת אינו יכול להפקיע עצמו מאותה אחריות ואינו יכול לספק לעצמו את צרכי חייו - בין שהאחריות מקורה בחוזה או בדין ובין שנוצרה מחמת מעשה כשר או אסור של האחראי - חובה עליו לספק לו את צרכי מחייתו, ולדאוג לבריאותו, ויראוהו כמי שגרם לתוצאות שבאו על חייו או על בריאותו מחמת שלא קיים את חובתו האמורה.
323. חובת הורה או אחראי לקטין הורה או מי שעליו האחריות לקטין בן ביתו, חובה עליו לספק לו את צרכי מחייתו, לדאוג לבריאותו ולמנוע התעללות בו, חבלה בגופו או פגיעה אחרת בשלומו ובבריאותו, ויראוהו כמי שגרם לתוצאות שבאו על חייו או על בריאותו של הקטין מחמת שלא קיים את חובתו האמורה.
324. בוטל
325. חובת הממונה על מעשה שיש בו סכנה
הנוטל על עצמו ומבצע, שלא בשעת כורח, טיפול רפואי או כירורגי או כל מעשה חוקי אחר שיש בו או שעלול להיות בו סכנה לחיי אדם או לבריאותו - חובה עליו שתהיה לו לשם כך מיומנות סבירה ושיפעל בזהירות סבירה, ויראוהו כמי שגרם לתוצאות שבאו על חייו או על בריאותו של אדם מחמת שלא קיים את חובתו האמורה.
326. חובת הממונה על דבר יש בו סכנה
מי שבאחריותו או בשליטתו נמצא דבר - בין חי ובין דומם, בין נייד ובין נייח - ממין או בתנאים שיש בהם כדי לסכן חיי אדם, בטיחותו או בריאותו אם לא ינהגו זהירות וקפידה בשימוש או בטיפול בו - חובה עליו לנקוט מידה סבירה של זהירות וקפידה למניעת הסכנה, ויראוהו כמי שגרם לתוצאות שבאו על חיי אדם או על בריאותו מחמת שלא קיים את חובתו האמורה.
- התעללות בזקנים
- פרק א. מה זה ''התעללות בזקנים''?
- פרק ב. למה קשה להלחם בתופעה?
- פרק ג. למה תופעה זו מתרחשת?
- פרק ד. גורמי סיכון
- פרק ה. מה היקף התופעה?
- פרק ו. חובת דיווח
- פרק ז. התערבות עובד סוציאלי לחוק ההגנה על חוסים (פקיד סעד)
- פרק ח. התערבות עובד סוציאלי לחוק ההגנה על חוסים (פקיד סעד) מכוח חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות
- פרק ט. הגנת החוק הפלילי מפני התעללות בזקנים
- פרק י. צווי הגנה וטיפול מכח חוק למניעת אלימות במשפחה
- פרק יא. הטרדה מינית
- פרק יב. הטרדה מאיימת
- פרק יג. זכויות הזקנים אחרי שהוגש כתב אישום לפי חוק נפגעי עבירה
- פרק יד. הזכות לקבל והחובה לספק מידע מכוח החוק למניעת אלימות במשפחה
- פרק טו. החובה להכשיר עובדים מקצועיים בנושא זיהוי, איתור וטיפול בהתעללות בזקנים
- פרק טז. החמרת הענישה על תקיפת זקנים
- פרק יז. חוקים אזרחיים המתמודדים על היבטים שונים של התעללות בזקנים
הסבר על פרקי החוק
- פרק א. מה זה ''התעללות בזקנים''?
- פרק ב. למה קשה להלחם בתופעה?
- פרק ג. למה תופעה זו מתרחשת?
- פרק ד. גורמי סיכון
- פרק ה. מה היקף התופעה?
- פרק ו. חובת דיווח
- פרק ז. התערבות עובד סוציאלי לחוק ההגנה על חוסים (פקיד סעד)
- פרק ח. התערבות עובד סוציאלי לחוק ההגנה על חוסים (פקיד סעד) מכוח חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות
- פרק ט. הגנת החוק הפלילי מפני התעללות בזקנים
- פרק י. צווי הגנה וטיפול מכח חוק למניעת אלימות במשפחה
- פרק יא. הטרדה מינית
- פרק יב. הטרדה מאיימת
- פרק יד. הזכות לקבל והחובה לספק מידע מכוח החוק למניעת אלימות במשפחה
- פרק טו. החובה להכשיר עובדים מקצועיים בנושא זיהוי, איתור וטיפול בהתעללות בזקנים
- פרק טז. החמרת הענישה על תקיפת זקנים
- פרק יז. חוקים אזרחיים המתמודדים על היבטים שונים של התעללות בזקנים